Een HSP-er op de werkvloer


“Een HSP-er op de werkvloer. Dat is een ware uitdaging! Ze zijn namelijk stressgevoelig, hebben lange tenen, zijn labiel, introvert en kunnen weinig hebben!”

Ja écht!! Deze vooroordelen hoor ik nog wel eens over HSP-ers cq. hoogsensitieve personen
En eerlijk gezegd gingen mijn haren jaren geleden ook overeind staan als iemand suggereerde dat ik hoogsensitief was. Ik dacht daarbij direct aan emotionele types die geen veranderingen konden verdragen. 
Nee…daarin kon ik me echt niet vinden. Ik was tenslotte een doorzetter die van avontuur hield.

Maar goed. Ik ben hoogsensitief, zo ben ik geboren en zo ga ik dood. 
Wat ontzettend jammer, dat deze kenmerk (die nu zo ongeveer een hype lijkt) in mijn jeugd nog niet werd herkent. Wanneer mijn leerkrachten van vroeger weet hadden gehad van zoiets als HSP, dan was ik toen beter tot m’n recht gekomen. De wetenschap van het HSP-er zijn, had mij zelf in ieder geval verdriet, een steeds onbestendig, onbegrepen gevoel en boosheid kunnen besparen.

Maar dat ter zijde…nu weer even terug op de werkvloer. 
Wanneer je er van uit gaat dat 1/5 van onze bevolking HSP is, dan wéét je dat je kans hebt om er één in het echt te ontmoeten of bén jij er ook één en heb je daar geen flauw idee van (net zoals ik een paar jaar geleden).

Het is natuurlijk heel vreemd om te gaan denken dat een HSP-er een ander soort type mens is die je zo in een kader kunt plaatsen. Een HSP-er is niet iemand met een aandoening, of één met een rare ziekte of stoornis. 

Hoogsensitiviteit is gewoon een aangeboren persoonskenmerk, net zoals een karakter.

Wanneer het grootste deel van de omgeving de norm bepaald, dan kan het inderdaad zo zijn dat diegene die niet helemaal bij de norm passen opvallen. En dat is niet meer dan dat. Het is niet dat 4/5 van de bevolking normaal is en 1/5 vreemd of andersom.   

Die 1/5 kun je trouwens ook weer in heel veel delen opsplitsen. Niet alle HSP-ers ervaren lasten of ervaren dezelfde lasten. Waar de één enorm overprikkelt raak door muziek op de werkvloer, zal de ander juist de radio dichtbij willen hebben. En waar de ander liever thuis blijft, zal de ander juist graag op pad gaan.

Wat is hoogsensitief dan eigenlijk? 

In grote lijnen pikt een hoogsensitief persoon, net wat meer dingen op dan anderen die dat niet zijn, waardoor een HSP-er “weet”/voelt hoe dingen gaan verlopen.

Ze voelen bijvoorbeeld ook beter hoe een ander zich voelt en kunnen door hun inlevingsvermogen daar ook zelf last van ervaren. Overprikkeling ontstaat (zo lijkt het) plots en kan met emoties gepaard gaan. Vaak blijkt later dat er op bepaalde momenten simpelweg te veel mensen, geluiden, spanningen etc. waren.

Het rechtvaardigheidsgevoel is groot en omdat HSP-ers zoveel meer op pikken, hebben ze haarfijn in de gaten wanneer er op dat gebied iets niet klopt.

En dat is misschien ook waar het idee vandaan komt dat werken met een HSP-er een uitdaging is. Ze zijn een spiegel. Als het lekker gaat met het bedrijf, de cultuur is goed en de medewerkers gaan fluitend naar hun werk zullen de HSP-ers niet opvallen. Op het moment dat er wat aan schort en dat gaat langere tijd duren, dan pik je ze er uit. Een HSP-er kan zichzelf afsluiten, maar ook gaan vechten voor anderen. Die gedragsverandering kan dus waarneembaar zijn.

Ik coach HSP-ers en mensen die kampen met stress of een burn-out. De HSP-ers zijn natuurlijk hoogsensitief én de anderen bijna allemaal.

Toeval?

Nee hoor….als ik de verhalen hoor zijn ze pijnlijk herkenbaar. Verhalen over waar ze tegenaan lopen, verhalen van geen grip meer ervaren, van irritaties, ongeloof, boosheid. In die zin hangt er dus wel degelijk een risicofactor aan HSP-ers op de werkvloer.

Maar zie daar wanneer een HSP-er bewust is van zijn/haar hoogsensitiviteit en wéét waar hij/zij voor moet waken, dan blijken de HSP-ers de beste medewerkers te zijn. Wanneer er wordt vertrouwd op hun kwaliteiten en talenten én hen de ruimte wordt gegeven om autonoom én toch in een sterk team, te werken, blijken het creatieve multi-talenten die vaak meer taken aanpakken dan bij hun rol horen.

Ik schrijf dit stuk omdat ik het zo ontzettend jammer vind dat door het labelen, eigen overtuigingen en oordelen van anderen HSP-ers soms weg worden gezet als aanstellers. Als HSP-er én professioneel begeleider van andere HSP-ers vind ik dat hier onrecht aan wordt gedaan. Tja…en je hebt net gelezen dat HSP-ers een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben 😉.

Het is fijn om te weten waar bepaalde lasten vandaan komen, ook fijn om te herkennen en te beseffen dat er een naam voor is. Alleen of het nu HSP heet of wat anders…dat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat er om dat mensen die bepaalde lasten ervaren de juiste ondersteuning zoeken, vinden en krijgen. 

En als dat HSP-ers zijn zal hun dat enorm verrijken en versterken.